Сторінка “Медичні поради”
Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних
заходів у закладах дошкільної освіти на період карантину у
зв’язку з поширенням корона вірусної хвороби
(COVID-19)
Затверджених постановою № 42 від 30.07.2020 р.
http://www.osvita.sm.gov.ua/images/ACTS_2020/42.pdf
Правила:
- Для дітей:
- Температурний скринінг (перед прийомом та кожні 4 години);
- Пересування дітей по коридорах має бути мінімізованим;
- Проведення занять на відкритому повітрі;
- Обмеження кількості дітей у групах;
- Повна відмова від багаторазових рушників;
- При харчуванні не дозволяється харчування за типом «шведського столу» та самообслуговування;
- Максимально можливе дистанціювання.
- Для супроводжуючих осіб:
- Обов’язково маски або респіратори;
- Заборона масових заходів за участю батьків;
- Батьківські збори дистанційно;
- Ранковий прийом та передача дітей в кінці дня на вулиці;
- Забороняється допуск до закладу освіти батьків або супроводжуючих осіб;
- Батькам дозволяється супроводжувати дітей з особливими потребами.
- Для працівників:
- Температурний скринінг перед початком роботи;
- Дезінфектор на вході;
- Засоби індивідуального захисту із розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи;
- Після зняття індивідуального засобу захисту ретельно вимити руки з милом або обробити антисептичним засобом;
- Дотримання правил особистої гігієни;
- Миття рук і обробка дезінфектором мінімум що 2 години;
- Рідке мило та паперові рушники в санвузлах;
- Самоізоляція при симптомах респіраторного захворювання;
- Провітрювання не менше 10 хвилин за графіком;
- В кінці робочого дня провести очищення і дезінфекцію поверхонь (дверних ручок, столів,перил, місць для сидіння тощо).
Шановні батьки!
Від того як організоване наше харчування залежить стан нашого здоров’я. Правильне харчування протягом усього життя просто необхідне. Грамотно підібрана система харчування допоможе впоратися з усіма захворюваннями.
Також важливий компонент який одержує людина при правильному харчуванні – це життєва енергія. Здоровий раціон виробляє достатню її кількість для повноцінного активного життя.
Тому ми пропонуємо вам рецепти корисних страв для збереження і зміцнення імунітету…
Сиро-манна запіканка
Для приготування однієї порції (100 гр.) вам знадобиться:
Сир кисломолочний – 66 гр.
Яйце – ¼ шт.
Крупа манна – 20 гр.
Молоко – 20 гр.
Цукор – 5 гр.
Олія для змащування жаровні – 1гр
Технологія приготування
Варять густу манну кашу і охолоджують.
Протертий сир змішують з охолодженою кашею, яйцями, цукром, сіллю.
Підготовлену масу викладають шаром 3-4 см. на змащену олією жаровню, поверхню розрівнюють і запікають у духовій шафі 20-30 хв. при температурі 250-270* С до появлення рум’яної кірки.
При роздачі запіканку розрізають на куски квадратної чи прямокутної форми.
Характеристика готової страви
Зовнішній вигляд – порційні шматочки квадратної або прямокутної форми.
Колір – рум’яно-золотистий, на розрізі від білого до жовтого.
Консистенція – м’яка, пухка, однорідна.
Запах – свіже запеченого сиру.
Смак – в міру солодкий.
Ліниві вареники з маслом
Для приготування однієї порції (100 гр.) вам знадобиться:
Сир кисломолочний – 81,7 гр.
Яйце – 10,4 гр.
Борошно – 9,2 гр.
Цукор – 7,2 гр.
Масло вершкове – 3 гр.
Технологія приготування
Сир пропускають через м’ясорубку, додають яйця, цукор, борошно, добре вимішують до однорідної маси. Тісто розкладають пластом товщиною 10 – 12 мм. Розрізають на смужки шириною 25 см. смужки нарізають на кусочки прямокутної форми.
Підготовлені вареники відварюють в підсоленій воді при слабкому кипінні протягом 4-5 хв. Відпускають вареники з вершковим маслом або сметаною.
Характеристика готової страви
Зовнішній вигляд – мають прямокутну форму, поверхня гладенька, ціла, политі маслом.
Колір – світло-кремовий.
Консистенція – м’яка.
Запах – з запахом свіжо – звареного тіста з сиром.
Смак – в міру солодкі.
Чай з лимоном
Для приготування однієї порції (180 гр.) вам знадобиться:
Чай – 0,18 гр.
Цукор – 13,5 гр.
Вода – 180 гр.
Лимон – 10 гр.
Технологія приготування
Чай-заварку готують у фарфоровому або емальованому чайнику. Перед заварюванням чайник ополіскують окропом на 1/3 об’єму чайника. Для зберігання тепла чайник накривають серветкою або рушником і залишають на 5 – 10 хв. для настоювання. У кип’ячену з цукром воду додають готову заварку. Лимон ретельно миють теплою водою, заливають окропом і витримують 1 – 2 хв., а потім нарізають тоненькими кружальцями. Нарізаний лимон кладуть у чашку безпосередньо перед видачею.
Характеристика готової страви
Зовнішній вигляд – прозора рідина без чаїнок, на поверхні зі шматочками лимону.
Колір – від оранжевого до чорно-коричневого.
Консистенція – рідка.
Запах – властивий чаю та лимону.
Смак – солодкий зі смаком лимону.