Інформація про карантинні вимоги в дошкільному закладі

Тимчасовий порядок

організації освітнього процесу під час адаптивного карантину

в дошкільному навчальному закладі (ясла-садку) № 4 «Сонечко»

 

Тимчасовий порядок організації освітнього процесу у закладі  період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) розроблений ініціативною групою на основі постанови №50 Головного державного санітарного лікаря України від 22.08.2020 «Про затвердження тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти  в період карантину в зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», протоколів позачергових засіданнь міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Конотопської міської ради, листа відділу освіти Конотопської міської ради від 01.09.2020 № 01-14/  «Про затвердження алгоритму дій керівника під час виявлення учасника освітнього процесу з підозрою на захворювання на COVID-19», Інструктивно-методичних рекомендацій МОН України «Щодо організації діяльності закладів освіти, що забезпечують здобуття дошкільної освіти у 2020/2021 навчальному році», (лист МОН України від 30.07.2020 № 1/9-411) та обговорений із батьківською громадою і педагогічними працівниками.

При організації освітнього процесу в умовах адаптивного карантину пріоритетами є:

  • безпека учасників освітнього процесу;
  • розбудова внутрішньої системи якості освіти;
  • засвоєння дітьми знань, умінь, навичок, формування компетенцій, які визначені у державних стандартах та освітніх програмах;
  • забезпечення соціалізації дітей;
  • збереження здоров’я учасників освітнього процесу;
  • уникнення перевантаження дітей;
  • забезпечення вимог щодо організації протиепідемічних заходів в умовах адаптивного карантину з урахуванням вищезазначених документів.

Загальні положення

  1. Провести інструктажі серед працівників щодо роботи в період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)
  2. Постійне проведення роз’яснювальної роботи серед працівників, батьків щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів коронавірусної хвороби (COVID-19).
  3. Допуск до роботи працівників закладу тільки після проведення термометрії і за наявності ЗІЗ включаючи виготовлені самостійно.
  4. Працівники із ознаками гострого респіраторного захворювання або підвищеною температурою тіла понад 37.2 С не допускаються на робоче місце з рекомендацією звернутися за медичною допомогою до сімейного лікаря.
  5. При появі підвищеної температури тіла понад 37.2 С або ознак гострого респіраторного захворювання залишатися вдома, співробітник повідомляє свого безпосереднього керівника та не виходить на роботу, одночасно звертаючись за медичною допомогою.
  6. Після кожного зняття ЗІЗ та перед одяганням нового ЗІЗ обов’язково мити руки з милом або обробити антисептичним засобом.
  7. Використані ЗІЗ, рукавички та серветки викидаються в спеціально призначені для цього контейнери, потім збираються і відповідно утилізуються.
  8. Обмежується проведення масових заходів окрім тих, які необхідні для забезпечення функціонування закладу (педагогічні ради, засідання комісій, збори трудового колективу та ін..)
  9. Дотримуватися порядку дій при виявленні хворого з ознаками  респіраторно-вірусного  захворювання чи підвищення температури. (Додаток № 1, 2)
  10. В разі виявлення ознак гострої респіраторної хвороби здобувачі освіти одягають маску, тимчасово повинні бути ізольовані у спеціально відведеному приміщенні закладу, інформуються батьки (або інші законні представники), та приймається узгоджене рішення щодо направлення до закладу охорони здоров’я.
  11. Після вилучення особи з симптомами інфекційної хвороби в приміщенні, де перебувала така особа, проводиться провітрювання поза графіком та дезінфекція високо контактних поверхонь.
  12. Вхід до закладу дозволяється при наявності захисної маски або респіратора.
  13. Захисні маски можуть не використовуватися під час проведення занять у навчальних приміщеннях. Під час пересування навчальним закладом використання захисних масок є обов’язковим.
  14. При «помаранчевому» рівні небезпеки педагогічним працівникам   надається можливість використовувати захисні щитки. Багаторазовий щиток використовується і дезінфікується відповідно до інструкції виробника.
  15. При вході до закладу, у кожній групі, харчоблоці, медичному блоці, на пральні, музичній залі, кабінеті психолога, методичному кабінеті організовано куточок дезінфекції рук. У кімнатах, де є умивальник, наявні рідке мило і паперові рушники, засоби для обробки рук.
  16. Відповідальність за правильне використання засобів для обробки рук покладається на кожного працівника.
  17. Технічний персонал отримує засоби для дезінфекції та миття приміщень  у спеціально відведеній кімнаті медичного блоку.  Відповідальна особа – Затула Н.С., сестра медична старша, у разі відсутності – Корецька А.Б, сестра медична старша, Кожемякіна Н.Д., завідувач господарством.
  18. Технічні працівники проводять вологе прибирання кімнат і дезінфекцію поверхонь згідно графіку.
  19. Із групових приміщень прибрано м’які іграшки. Килими скрути та обтягнути плівкою.
  20. Відповідальні особи вранці здійснюють прийом дітей, їх температурний скринінг та опитування батьків про здоровя дітей. Результати записують батьки у спеціальному листі температурного скринінгу. Надалі вихователі кожної вікової групи фіксують ранкові результати дітей з листа температурного скринінгу в груповий журнал температурного скринінгу.  Подальші виміри температурного скринінгу дітей проводять вихователі кожної групи згідно графіку та фіксують в журналі. Листи температурного скринінгу зберігаються у сестри медичної старшої.

 

Особливості організації освітнього процесу

Вхід до навчального закладу здійснюється таким чином:

 

  1. Працівники заходять до закладу тільки через центральний вхід та вимірюють температуру. У Журнал вимірювання температури фіксують температуру та стан здоров’я затверджують власним підписом.
  2. Відповідальний за вимірювання температури працівникам – Затула Н.С. , сестра медична старша та відповідальні за проведення температурного скринінгу.
  3. Батьки, супроводжуючі особи, крім тих, які супроводжують інвалідів, до закладу не допускають.
  4. У разі несприятливих погодніх умов батьки підводять дітей до центральних дверей закладу, дотримуючись дистанції та розмітки на доріжках.
  5. Відповідальні за проведення температурного скринінгу, вимірюють температуру, здійснюють огляд, опитування батьків про стан здоров’я дитини для визначення самопочуття та виявлення ознак гострої респіраторної хвороби.
  6. Чергові помічники вихователя проводять дошкільнят до вихователя групи, який чекає на своєму ігровому майданчику, а вразі несприятливих погодніх умов – у групу.
  7. Вихователі груп проводять малят до закладу згідно свого регламенту роботи дотримуючись не пересічення груп.
  8. Заняття з фізичного виховання та по можливості інші заняття проводяться на свіжому повітрі.
  9. Музична та спортивна зали, в яких проводяться заняття при несприятливих погодніх умовах (окрім червоної зони), дезинфікується та провітрюється після кожного заняття.
  10. Гуртки працюють в закріпленій  групі при кількості до 10 осіб згідно графіку затвердженого адміністрацією закладу з дотриманням санітарних норм.

Організація харчування дітей

  1. Працівники харчоблоку проходять термометрію перед початком робочого дня з записом у журналі температурного скринінгу. Відповідальний за вимірювання температури – Затула Н.С., сестра медична старша. У разі відсутності сестри медичної старшої – відповідальний за температурний скринінг.
  2. Дошкільнята харчуються в своїх групах згідно графіку, за столами не більше 2-х осіб на відстані 1,5 м
  3. Під час проведення сніданку, обіду, вечері та полуденку вихователі організовують прийом їжі за необхідності підгрупами.
  4. Помічники вихователів забирають страви з харчоблоку згідно графіку видачі їжі.
  5. Працівники їдальні працюють у ЗІЗ, рукавичках, халатах.

 

Забезпечення питного режиму закладу

  1. В кожній групі організований посуд для питної води.
  2. Помічник вихователя щодня приносить кип’ячену воду у спеціально промаркованому посуді до групи.
  3. Кожна дитина отримує воду з індивідуальної чашки.

 

Алгоритм дій № 1

 в разі виявлення дитини (працівника) з ознаками інфекційної хвороби COVID-19

  1. Вихователь (працівник) телефоном інформує медичного працівника.
  2. Медпрацівник забирає дитину (хворого працівника) до ізолятора, забезпечує індивідуальними захисними засобами, повідомляє керівнику та заступнику з господарської частини про приміщення, яке необхідно дезінфікувати.
  3. Під час перебування в ізоляторі, дитина отримує психологічну підтримку дорослих, які мають дотримуватися вимог безпеки (дистанціювання, захист слизових оболонок, дихальних шляхів).
  4. Батьки (працівник) звертається до лікаря, який спостерігає за хворим, для отримання консультації або подальшого обстеження.
  5. Дітей групи ізолюють (припиняється рух дітей по садку).
  6. У разі потреби медпрацівник викликає швидку медичну допомогу.
  7. Медичний працівник інформує батьків про виявлення дитини з ознаками хвороби, обмежує вхід до приміщення, де перебуває дитина із симптомами.
  8. У разі підозри на захворювання COVID-19 медичний працівник або керівник повинен надати екстрене повідомлення до міського відділу освіти.
  9. Міський відділ освіти інформує управління Держпродспоживслужби.
  10. Технічний працівник дезінфікує приміщення.
  11. Визначити перелік приміщень, у яких перебував хворий, та забезпечити обмеження їх використання та пересування по маршруту переміщення хворого.
  12. У разі виявлення декількох хворих, які користувалися приміщенням на одному поверсі, обмежується весь поверх, де вони знаходились. Якщо декілька хворих перебували на різних поверхах, керівнику необхідно видати наказ про тимчасове закриття дошкільного навчального закладу.
  13. Діти з групи, де виявили дитину або педагогічного працівника із симптомами захворювання COVID-19, переходять на самоізоляцію до отримання результатів лабораторних досліджень.
  14. Вихователь проводить інструктаж з дітьми, які контактували з дитиною з ознаками хвороби.
  15. Діти з групи, де виявили дитину із симптомами, переходять на самоізоляцію до отримання результатів лабораторних досліджень.
  16. Якщо тест не підтверджує COVID-19, діти повертаються на навчання.
  17. Якщо тест підтверджує COVID-19, діти переходять на дистанційне навчання на два тижні.

 

АЛГОРИТМ ДІЙ – 2

у разі виявлення лабораторного підтвердженого випадку COVID -19

у працівників або вихованця дошкільного навчального закладу № 4 «Сонечко»

 

  1. Терміново інформувати керівника закладу, відділ освіти Конотопської міської ради, Конотопське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслуби в Сумській області. При цьому зазначити виключно групу та вік дитини, працівника. Інформування учасників освітньо – виховного процесу про випадок COVID -19 не повинно містити особисті данні (призвіще, адресу).
  2. У разі виявлення хворого за результатами епідеміологічного дослідження та за погодженням з органами охорони здоров’я необхідно призупинити функціонування групи, де було виявлено хворого, на період 14 днів, в разі контактування інших учасників освітнього процесу- всього дошкільного навчального закладу.
  3. Діти та інші контактні особи залишаються на самоізоляції та переходять на дистанційне навчання  терміном на 14 днів.
  4. Приміщення дошкільного навчального закладу можна використовувати тільки після повної дезінфекції відповідними службами.
  5. Усі учасники освітнього процесу, які перехворіли та мають відповідне підтвердження медичної установи щодо одужання, надають  його сестрі медичній старшій ДНЗ.
  6. Повернення до навчання та роботи осіб, які одужали, відбувається при наданні негативного результату тесту на COVID -19

 

Режим роботи  ДНЗ №4 « Сонечко »

під час адаптивного періоду

 на 2020-2021 н. р.

 

Режим роботи: з 7.30 до 18.00

 

П’ятниця та передсвяткові дні для працівників які працюють позмінно

 НЕ Є скороченими відповідно законодавству.

 

Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних

заходів у закладах дошкільної освіти на період карантину у

зв’язку з поширенням корона вірусної хвороби

(COVID-19)

від 30.07.2020 № 42

http://www.osvita.sm.gov.ua/images/ACTS_2020/42.pdf

Правила:

 

  1. Для дітей:
  • Температурний скринінг (перед прийомом та кожні 4 години);
  • Пересування дітей по коридорах має бути мінімізованим;
  • Проведення занять на відкритому повітрі;
  • Обмеження кількості дітей у групах;
  • Повна відмова від багаторазових рушників;
  • При харчуванні діти можуть перебувати за столом не більше 4-х осіб;
  • При харчуванні не дозволяється харчування за типом «шведського столу» та самообслуговування;
  • Максимально можливе дистанціювання.

 

  1. Для супроводжуючих осіб:
  • Обов’язково маски або респіратори;
  • Заборона масових заходів за участю батьків;
  • Батьківські збори дистанційно;
  • Ранковий прийом та передача дітей в кінці дня на вулиці;
  • Забороняється допуск до закладу освіти батьків або супроводжуючих осіб;
  • Батькам дозволяється супроводжувати дітей з особливими потребами.

 

  1. Для працівників:
  • Температурний скринінг перед початком роботи;
  • Дезінфектор на вході;
  • Засоби індивідуального захисту із розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи;
  • Після зняття індивідуального засобу захисту ретельно вимити руки з милом або обробити антисептичним засобом;
  • Правила особистої гігієни;
  • Миття рук і обробка дезінфектором мінімум що 2 години;
  • Рідке мило та паперові рушники в санвузлах;
  • Самоізоляція при симптомах респіраторного захворювання;
  • Провітрювання не менше  10 хвилин за графіком;
  • В кінці робочого дня провести очищення і дезінфекцію поверхонь (дверних ручок, столів,перил, місць для сидіння тощо).

Даний документ можна переглянути за посиланням

 file:///C:/Users/User/Downloads/1_9-269.pdf

Як працюватимуть дитячі садки під час карантину: рекомендації МОЗ 

Головним санлікарем затверджені рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів

Головним державним санітарним лікарем України затверджені Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби.
Організація протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти здійснюється відповідно до вимог наказу Міністерства охорони здоров’я України від 24 березня 2016 року № 234 «Про затвердження Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів», наказу Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 17 квітня 2006 року № 298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах» та з урахуванням цих тимчасових рекомендацій, спрямованих на запобігання ускладнення епідемічної ситуації внаслідок поширення коронавірусної хвороби (Covid-19).
Засновники/суб’єкти господарювання повинні здійснювати оцінку ризиків щодо спроможності закладу забезпечити належне виконання цих рекомендацій, у тому числі щодо наявності підготовленого персоналу, матеріально-технічного забезпечення та враховувати їх при прийнятті рішень щодо відновлення роботи в Умовах карантину.

Температурний скринінг
Перед початком зміни проводиться температурний скринінг усім працівникам закладу дошкільної освіти.
Працівники, в яких при проведенні температурного скринінгу виявлено температуру тіла понад 37,2 °С або ознаки респіраторних захворювань не допускаються до виконання обов’язків.

При вимірюванні температури тіла контактним методом, необхідно забезпечити обов’язкову дезінфекцію виробу, яким здійснюється термометрія після кожного його використання, згідно з інструкцією виробника дезінфекційного засобу.
Температурний скринінг дітей проводять при вході (початковий) у заклад та кожні 4 години (поточний) з занесенням показників у відповідний журнал довільної форми.
Діти, в яких виявлено температуру тіла понад 37,2 °С або ознаки респіраторних захворювань ізолюються з відповідним інформуванням медичного працівника та батьків. При ізоляції важливо не допустити тривожних відчуттів у дитини та враховувати її психологічний стан.

На період карантину у дитсадках забороняється:
використання багаторазових (тканинних) рушників;
використання м’яких (м’яконабивних) іграшок;
використання килимів з довгим ворсом;
перебування у вуличному взутті (без змінного) всередині приміщень;
проведення масових заходів (вистав, свят, концертів) за участі дітей з більш, ніж однієї групи та за присутності глядачів (відвідувачів);
проведення батьківських зборів (окрім тих, що проводяться дистанційно).
На період карантину у дитсадках рекомендується
розробити адаптивний графік прогулянок та занять з метою недопущення об’єднання/змішування груп;
обмежити кількість дітей в групах, виходячи з можливості забезпечення належних протиепідемічних умов та контролю над їх дотриманням;
проводити додаткові ігри та вправи, які б доносили дітям важливість індивідуальних заходів профілактики та фізичного дистанціювання;
надавати пріоритет активностям, що проводяться на відкритому повітрі;
переформатувати розміщення в кімнатах для занять таким чином, щоб забезпечити максимально можливе фізичне дистанціювання;
обмежити заняття та ігри, що передбачають безпосередній фізичний контакт між дітьми та персоналом;
обмежити заняття та ігри, що потребують використання значної кількості додаткового інвентаря;
забезпечити процес організації харчування, що дозволяє мінімізувати кількість дітей, які харчуються одночасно, або одночасно перебувають за одним столом. Повний текст читайте тут:

 

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

ГОЛОВНИЙ ДЕРЖАВНИЙ САНІТАРНИЙ ЛІКАР УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

№ 25 від 21 травня 2020 року

Про затвердження Тимчасових рекомендацій
щодо організації протиепідемічних
заходів у закладах дошкільної освіти
на період карантину у зв’язку з
поширенням коронавірусної хвороби (СО
VID-19)

Відповідно до статті 40 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», на виконання пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 20 травня 2020 року № 392 «Про встановлення карантину з зв метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів», постановляю:

  1. Затвердити Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19), що додаються.
  2. Директорату громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України довести цю постанову до відома зацікавлених центральних органів виконавчої влади, Київської міської, обласних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування.
  3. Ця постанова набирає чинності з 25 травня 2020 року.

 

Заступник Міністра охорони здоров’я –
головний державний санітарний лікар України                                                          В. Ляшко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Головного державного
санітарного лікаря України
від 21.05.2020 № 25

Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів у закладах
дошкільної освіти на період карантину у зв’язку
з поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19)

Організація протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти здійснюється відповідно до вимог наказу Міністерства охорони здоров’я України від 24 березня 2016 року № 234 «Про затвердження Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів», наказу Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 17 квітня 2006 року № 298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах» та з урахуванням цих тимчасових рекомендацій, спрямованих на запобігання ускладнення епідемічної ситуації внаслідок поширення коронавірусної хвороби (СОVID-19).

Засновники/суб’єкти господарювання повинні здійснювати оцінку ризиків щодо спроможності закладу забезпечити належне виконання цих рекомендацій, у тому числі щодо наявності підготовленого персоналу, матеріально-технічного забезпечення та враховувати їх при прийнятті рішень щодо відновлення роботи в Умовах карантину.

  1. Перед початком зміни проводиться температурний скринінг усім працівникам закладу дошкільної освіти.

Працівники, в яких при проведенні температурного скринінгу виявлено температуру тіла понад 37,2 °С або ознаки респіраторних захворювань не допускаються до виконання обов’язків.

При вимірюванні температури тіла контактним методом, необхідно забезпечити обов’язкову дезінфекцію виробу, яким здійснюється термометрія після кожного його використання, згідно з інструкцією виробника дезінфекційного засобу.

  1. Температурний скринінг дітей проводять при вході (початковий) у заклад та кожні 4 години (поточний) з занесенням показників у відповідний журнал довільної форми.

Діти, в яких виявлено температуру тіла понад 37,2 °С або ознаки респіраторних захворювань ізолюються з відповідним інформуванням медичного працівника та батьків. При ізоляції важливо не допустити тривожних відчуттів у дитини та враховувати її психологічний стан.

  1. Ранкове приймання дитини до закладу дошкільної освіти та передачу після закінчення дня проводить вихователь групи на території закладу за межами його будівлі (за несприятливих погодних умов – на вході до приміщення). Батьки або особи, які їх замінюють, повинні одягати респіратор або захисну маску, так, щоб були покриті ніс та рот.
  2. На вході до закладу організовується місце для обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією активно діючої речовини понад 60% для ізопропілових спиртів та понад 70% для етилових спиртів.

Використання антисептиків повинно відбуватись виключно під контролем працівників закладу. Самостійний доступ дітей до спиртових антисептиків повинен бути обмеженим.

  1. Всі протиепідемічні заходи, спрямовані на захист дітей (термометрія, навчання обробці рук антисептиком, миття рук, навчання правилам етикету кашлю тощо) проводяться в ігровій формі та за особистим прикладом працівників закладу.
  2. На період карантину забороняється:
  • використання багаторазових (тканинних) рушників;
  • використання м’яких (м’яконабивних) іграшок;
  • використання килимів з довгим ворсом;
  • перебування у вуличному взутті (без змінного) всередині приміщень;
  • проведення масових заходів (вистав, свят, концертів) за участі дітей з більш, ніж однієї групи та за присутності глядачів (відвідувачів);
  • проведення батьківських зборів (окрім тих, що проводяться дистанційно).
  1. На період карантину рекомендується:
  • розробити адаптивний графік прогулянок та занять з метою недопущення об’єднання/змішування груп;
  • обмежити кількість дітей в групах, виходячи з можливості забезпечення належних протиепідемічних умов та контролю над їх дотриманням;
  • проводити додаткові ігри та вправи, які б доносили дітям важливість індивідуальних заходів профілактики та фізичного дистанціювання;
  • надавати пріоритет активностям, що проводяться на відкритому повітрі;
  • переформатувати розміщення в кімнатах для занять таким чином, щоб забезпечити максимально можливе фізичне дистанціювання;
  • обмежити заняття та ігри, що передбачають безпосередній фізичний контакт між дітьми та персоналом;
  • обмежити заняття та ігри, що потребують використання значної кількості додаткового інвентаря;
  • забезпечити процес організації харчування, що дозволяє мінімізувати кількість дітей, які харчуються одночасно, або одночасно перебувають за одним столом.
  1. Суб’єкт господарської діяльності/ засновник повинен забезпечити:
  • працівників п’ятиденним запасом засобів індивідуального захисту та дезінфікуючих засобів і організувати контроль за їх використанням;
  • навчання працівників правилам використання засобів індивідуального захисту, їх утилізації та контроль над дотриманням цих правил;
  • наявність рідкого мила та паперових рушників в санвузлах;
  • інформування щодо встановлених обмежень та умов обслуговування при вході до закладу, при проведенні телефонних записів та на офіційних сторінках в мережі Інтернет та соціальних мережах;
  • дезінфекцію поверхонь не рідше, ніж кожні 2 години та відразу після закінчення занять;
  • вологе прибирання з використанням миючих та дезінфекційних (в кінці зміни) засобів;
  • провітрювання приміщень протягом не менше 15 хвилин перед відкриттям та почергове провітрювання кімнат протягом дня;
  • централізований збір використаних засобів індивідуального захисту (ЗІЗ), паперових серветок в окремі контейнери (урни) з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою утилізацією;
  • недоступність контейнерів (урн) для використаних ЗІЗ, запасів дезінфікуючих засобів та засобів для прибирання для дітей;
  • тимчасове відсторонення від роботи осіб з групи ризику, визначених відповідно до Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (СОVID-19)», затверджених наказом МОЗ України від 28.03.2020 № 722.
  1. Працівники повинні:
  • регулярно мити руки з рідким милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 2 години, та після відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, обслуговування тощо;
  • утримуватись від контактів з особами, які мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота в тілі тощо;
  • самоізолюватись у разі виникнення симптомів респіраторних захворювань.

 

 

Вам може бути цікаво...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *